Quantcast
Channel: Kukkia ja koukeroita
Viewing all 437 articles
Browse latest View live

Auts - nokka katkesi.

$
0
0

 
 
Miten tässä nyt näin kävi . . ?
 
Emäntä taisi kulkea liian läheltä minua, Ruusaa, taimihuoneen maskottia ja kellahdin kumoon nokka edeltä, hups! Talveksi emäntä toi minut asuintiloihin viherkasvien joukkoon. Kai pian pääsen taas tuonne taimihuoneen puolelle, kukkasten taimia vartioimaan. Näkyy tuolla tietokoneen takana olevan yksi taimiastia itämässä, työvalon alla. Kaikkea sitä näkeekin :)
 
 
Jotain ahkeraliisoja siellä on itämässä, nyt jo!
 
 
Siellä on kuulemma jo koukkuJA mullan pinnalla, emäntä sanoi.
Minä en vaan näe kuin yhden, mutta toiset ne näkevät mitä tahtovat :D
No, kaipa se emäntä nyt tietää mitä tekee, luulisi.
 
 
Emäntä liimasi pikaliimalla nokkani takaisin paikoilleen,
ja olen taas sama entinen ehtoinen Ruusa :D
 
 
Nyt hommani jatkuvat taas, ehjällä nokalla. Pää pystyssä, arvoni tuntien!
Jospa tämäkin  joulutähti jaksaisi muutaman kuukauden,
silloin emäntä voisi viedä sen vaikka kasvihuoneeseen jatkokasvamaan
ja siitä tulisi oiva viherkasvi tuleviksi vuosiksi.
 
 
Kuinka Ruusa tuli taloon, sen pääset lukemaan tästä.
 


Pohdintoja kesäkukkien kasvatuksesta

$
0
0


Siementilaukset on nyt tehty, osa saapunut ja muut matkalla. Tilasin tänä vuonna kolmesta eri paikasta, koska mieleisiä lajeja en saanut pelkästään yhdestä. Kerron tuossa alhaalla mietteitäni koskien kesäkukkien kasvatusta, ja syitä miksi valitsen juuri tiettyjä lajikkeita. Kuvat kevennyksenä tekstiin, kaikki itse kasvatettuja siemenestä ja joukossa voi olla vanhempiakin kuvia kuin viime kesältä. Merkitystä ei ole sillä, ovatko nämä oikeassa järjestyksessä, kunhan asiat tulevat mainituiksi. Siispä:
Koska olen kasvattanut kesäkukkia useina vuosina, minulle on kertynyt joitain vaatimuksia, mitä toivoisin kukilla olevan.


Tärkein on se, että ne ovat kasvatettavissa itse, omien resurssien puitteissa. Tämä tarkoittaa sitä, että mitään sen suurempia vippaskonsteja, esim. kasvatus/kukitushormoneja ei käytetä. Mukaanlukien juurrutushormoni, jota uteliaisuuttani kokeilin viime vuonna, mutta en saanut sen ihmeempiä tuloksia aikaan. Tuntui vaan että rahat meni hukkaan. Ne, mihin sitä kokeilin, olisivat varmaan juurtuneet ilmankin, mene ja tiedä. Sitä ei kuitenkaan käytetä kasvien kasvamiseen, vaan lisäämiseen latvapistokkaista. Tästä voi olla muutakin tietoa, mutta minä olen ymmärtänyt asian näin. Muistelen kuitenkin jotain  semmoista, että juurrutushormonia voi käyttää koulintaan, mutta aine on senverran kallista että sillä hinnalla ostaa vaikkapa kymmeniä siemenpusseja. Jos mikä kukka ei kotikonstein suostu kasvamaan, yritetään seuraavana vuonna uudelleen tai vaihdetaan lajiketta. (Kotikonstit = idätys aluksi ensimmäisillä siemenillä kylppärin lattialla, siitä sisätiloissa kasvatus kunnes ne ja myöhemmät taimet kasvatetaan kasvatushuoneessa missä on myös talvetettavat kasvit. Sieltä taimet kiikutetaan kasvihuoneeseen lyhyeen kasvatukseen joskus toukokuun alussa ja sieltä sitten ulos. Kukat kasvatetaan näppituntumalla vanhoja kokemuksia hyväksikäyttäen.)


Toinen kriteeri on koko kesän kestävä kukinta. Tämä vaatimus karsii jonkin verran valikoimasta pois, siksi ne  vanhat tutut - petuniat, samettikukat, pelargonit, ahkeraliisat sun muut ”peruskasvit” pitävät pintansa vuosi vuodelta yhä itsepäisemmin. Onkohan niin että miksi sitä hyvästä luopuisikaan? Varsinkaan kun ei kyllästymisen merkkejä ole ilmassa. Luulen kuitenkin että keltaisten samettikukkien kohdalla alkaa piankin tulla kyllästyminen. Siitä pääsenkin seuraavaan kriteeriin :

 
Kolmas kriteeri on väri. Keltainen väri on vuosien saatossa alkanut kyllästyttää, ja sininen ja valkoinen alkavat enemmän miellyttää silmää. Vaikka keltainen/oranssi samettikukka on kaikin puolin (sopii jokaiseen muuhun vaatimukseen ylhäällä tekstissä, ja alhaalla) sopiva, olen alkanut etsiä samettikukasta eri värejä. Nyt onnekseni löysin samettikukasta punaisen lajikkeen, jota ensimmäistä kertaa ajattelin kokeilla tänä vuonna. Nähtäväksi jää, onko sävy juuri oikea, kuvissa kun ei kukkien väri aina vastaa sitä mikä se oikeasti on. (Myöhemmin kerron sitten kuinka kävi, olinko tyytyväinen.)
Väri ei kuitenkaan ole niitä ehdottomampia vaatimuksia, koska eri värien sommittelulla saadaan kuitenkin ne värien parhaat puolet esiin. Väriympyrä on myös oiva apu suunnittelussa - vastakkaiset värit luovat kontrastia ja rinnakkaiset harmoniaa.


Neljäs kriteeri on helppohoitoisuus. Koska Suomen kesä on lyhyt (ja nykyään aika arvaamaton säiden suhteen) on kasvien oltava helppohoitoisia jotta aikaa jää muuhunkin elämiseen kuin jokailtaiseen kukkien nyppimiseen tai vesiämpäreiden kanniskeluun. Sehän tiedetään että valtaosa kukkasista lopettaa kukintansa, jos jo kukkineita kukkasia ei  poisteta kukkavarsineen. Se on minusta aika työlästä, ja sitäpaitsi ainakin petuniat ovat sen verran tahmaisia käsitellä jotta käsienpesulle tekee mieli poiston jälkeen. Jotkut kukat tarvitsevat saksien apua, enkä minä ainakaan kuljeskele pihamaalla aina leikkurit tai sakset kädessä.
Helppohoitoisuuteen kuuluu myös kastelu, mutta siihen voi vaikuttaa hyvinkin helposti.  Esim. käytetty multa, katteen käyttö myös ruukkuistutuksissa, saviruukkujen välttäminen runsaasti vettä vaativilla kasveilla, kastelukiteet (en ole kokeillut) sekä kasvin sijoituspaikka vesipisteeseen nähden. Myös aluslautasen käyttö vähentää kastelukertoja.  Nämä asiat nyt tulivat ensimmäisenä mieleen.


Viides kriteeri voisi olla kukan kestävyys säiden suhteen. Koska viime kesinä pihamaan kasvit ovat nähneet lähes kaikki mahdolliset sääilmiöt kovista trombeista rakeisiin ja pakkasiin, ei kasveja voi ajatella ennalta suojaavansa mitenkään. Harso tietysti on, mutta sekään ei pelasta ihan kaikelta ja ruukkujen sisälle-ulos -rumbaa ei kestä kenenkään hermot eikä varsinkaan aika. Mieli tekee kuitenkin laittaa kaikkea kaunista kasvamaan, joten eri lajeista kannattaa poimia juuri ne kestävimmät. esim. erittäin suurikukkainen Petunia Prism Blue tai kerrottu petunia  Petunia Cascade Orchid Mist ei pärjää ollenkaan niin hyvin "normaalissa myrskyssä" kuin petunian minikukkainen esim. Million bells muoto. Koska säitä nyt ei voi muutamaa kuukautta aikaisemmin tietää, voi luottaa onneensa tai valita kertakaikkiaan kestävimpiä lajeja.


Yksi kriteeri vielä voisi olla omavaraisuus, mitä en ole käyttänyt kovinkaan laajalti. Koska siemenet maksavat maltaita, se olisi aika kannattavaa touhua ainakin niiden kukkasten osalta, mistä niitä suht helposti saa otettua. Mainitsen  esimerkkeinä samettikukan, ahkeraliisan, kehäkukan, keijunmekon, mustasilmäsusannan, ehkä kelloköynnöksenkin. Vihanneksista lajeja löytyy oikein runsaasti, esim. peruna tietysti, tomaatti, paprika, omenakin :) Olisikin ihanteellista, jotta  siemeniä ei tarvitsisi ostaa ollenkaan, vaan kaikki olisi omasta takaa. Lajejakaan ei tarvitsisi olla runsaasti, kunhan vain tietäisi että kukkaset ovat vuosikertakukkasia, alkaen vuodelta se ja se :D Tätä kriteeriä voisin joskus tulevaisuudessa käyttää.

 
Tämmöisiä pohdintoja tuli nyt, heti vuoden alussa kun ajatukset ovat jo kesässä. Kiitän kaikkia lukijoita mielenkiinnosta, kiva kun jaksoit lukea loppuun asti ja toivottavasti tästä oli jollekulle jotain hyötyä. Itse palaan varmasti tähän postaukseen vielä kesää kohti mennessä, onhan täällä itsellekin monia asioita muistutukseksi, jos kylvöt alkavat lähteä lapasesta ;DD
 
 
Vielä ei varsinainen kasvukausi tietenkään ole alkanut, mutta muutamia varaslähtöjä olen jo tehnyt. Kuinka kummasti pienenpienen taimikoukun näkyminen mullasta saa mielen virkeäksi, vuosi vuodelta sama juttu :D
 

Tammikuun taimivauvoja

$
0
0

Kaikki alkaa niin pienestä siemenestä . .
 
. . ja joka kevät haluan kokea kasvun ihmeen!
 
Nyt päivitän taimitilanteen, kun sellaisen olen saanut aikaiseksi, siis tilanteen.
(Syksyllä päätin etten laita taimia kuin vasta maaliskuulla, mutta jotain pientä laitoin kuitenkin, ja ihan minimaalisen vähän. Toistaiseksi uskon itsekin tähän)
Yllä ihan ekat ahkeralissun taimet. Näitä kylvin hajakylvönä toissakesän itse kerätyistä siemenistä. Vähän vaisu oli tulos, mutta ei haittaa siemeniä jäi vielä joten varmasti saan tulevan kesän tarpeisiin.
 
 
Itäneistä 16 kappaleesta saan kevään aikana ainakin triplamäärän - tai enemmänkin - latvapistokkaita, jos hyvin käy. Voi olla että multaan putkahtelee vielä uusia taimivauvoja, senverran epätasaista tuo itäminen on. Saavat vielä jonkin aikaa kasvaa rauhassa, ennen kuin koulin ne omiin ruukkuihinsa.
 
 
Paprika Marconi Rosso kaikessa komeudessaan. Katse urheasti kasvivaloon päin. Aurinkoa tämä (eivätkä muutkaan) ei ole vielä nähnytkään, kun sitä ei ole näiden ilmestyttyä mullan pinnalle vielä edes taivaalla näkynyt :o/
Missähän se aurinko luuraa??
 
 
Tätä aikaista paprikaa kylvin 8 kappaletta, ja kaikki lähtivät itämään. Samaan syssyyn laitoin vihannespaprika California Wondería 14 kappaletta, joista osa on nyt itänyt. Tuli vähän liikaa laitettua, mutta .. Nämä paprikat olivat viime vuonna tilattuja siemeniä, ja samat siis laitoin nytkin ja sain ne käytettyä loppuun. Chilin siemeniä  tilasin nettikaupasta mutta ne eivät ole vielä tulleet.
 
 
Ja sitten vähäisimpinä lumihiutaleet.
Laitoin viisi pilleriä itämään, ja kahden pillerin sisältä on tullut jo muutama taimi näkyviin. Taimet ovat niin minikokoisia jotta täytyi turvautua makroon. Laitan ehkä tätä myöhemmin lisää, katsotaan nyt kuitenkin kuinka nämä lähtevät kasvuun.
 
Tulikruunua hajakylvönä sekä pussin pohjat kranaattiomenaa on itämässä lämpömaton päällä. Vielä ei näy elon merkkejä siellä.
 
 
Näitä aarteita käyn tarkastelemassa
monta kertaa päivässä
ja minusta näyttää että ne ovat joka kerta
hiukkasen suurempia :D
 
Minäpä ujutan mukaan vielä jonkun kesäkuvan viime vuodelta, kun noiden taimikuvien kanssa ei paljon hurrata.
 
Minipetunia Picobella, Lobelia Lobelia Erinus
 
Ahkeraliisa Impatiens Walleriana
 
Lumihiutale Sutera Cordata,
 Heliotrooppi Heliotropium Arborescens
 
Paprika Capsicum Annuum California Wonder
 
 
Heissulivei, ja kuulumisiin ja näkymisiin ensi kertaan.
Iloa ja valoa viikkoonne, ystävät hyvät

Tammikuista sunnuntaita

$
0
0



Tämä sunnuntaipäivä alkoi pilvisenä,
mutta puolenpäivän aikoihin se aurinko kuitenkin pilkisti utupilvien seasta.
 Silloin oli paras aika lähteä metsäretkelle kameran kanssa.




Tein tunnin mittaisen kierroksen
 ennen kuin lähdin kalastajien mukaan järvelle kuvailemaan.




Jää oli noin 15-20 cm paksua. Tällä kertaa käytettiin avannon aukaisussa jääsahaa -
kätevästi sujui.


Saaliiksi saatiin pari pientä lahnaa, mitkä jätettiin jäälle lintujen ruoaksi.
Tällä kertaa saalis oli huono mutta verkot eivät olleetkaan järvessä kuin yhden yön ajan.
Parin-kolmen päästä tai viimeistään ensi viikonloppuna käymme taas tarkastamassa verkot. Toiveissa olisi saada kuhaa.

Levollinen ja leppoisa vapaapäivä painui iltaan,
silloin oli mukava taas syventyä kasvatettuja taimia tarkkailemaan.
Kasvukauden ensimmäiset taimet ovat aina niin sykähdyttäviä -
 pienen  siemenen kasvaminen taimeksi on aina ihme!


Paprikan taimet ovat kohta koulintakuntoisia,
tulevalla viikolla siis toimeen . .


Samoin ahkeraliisoista isoimmat voisi jo koulia omiin ruukkuihinsa.
Mitä pienempänä ne erottaa,
sitä parempi koska juuret eivät ole levinneet multaan laajalti
eivätkä juuret vahingoitu irroitettaessa.
Laskin 20 siemenen itäneen, joten tulos on ihan kohtalainen
 koska siemenet olivat vuodelta 2016.


Muutama tulikruunun siemen on jo näkyvissä, epätasaisesti itävät. Kylvin melko taajaan koska siemeniä oli runsaasti mutta olen kyllä tyytyväinen kolmeenkin jo maailmalle putkahtaneeseen taimeen.


Tämmöisiä olivat kuulumiset viikonlopulta,
ajatukset ovat nyt osin tulevassa kesässä ja ehkä kylvösten suunnittelussakin.
Ihania siemen-uutuuksia sain tilattua, ja kaikki tilaukset ovat kotiutuneet mutta niistä sitten ehkä seuraavalla kerralla.

Mukavaa viikkoa kaikille!!

 ❤️  Tuulikki  ❤️

Karu, mutta kaunis huhtikuu

$
0
0

Sain mukavan haasteen Ullalta Rannanpihassa- blogista. Haasteen nimi on Huhtikuun haaste. Alun perin tämän haasteen laittoi Unelmia Ruusuista- blogin Tita, viime marraskuussa.

Haasteen säännöt:

1. Tee postaus ja kerro mistä haasteen sait.
2.  Kerro huhtikuusi viisi tärkeintä kevään merkkiä, jotka ilahduttavat sinun sieluasi voimakkaimmin.
Etelärannikolla kevät on jo maaliskuussa ja pohjoisessa toukokuussa. Muokkaa haasteen kuukausi sinun kevääksesi. Huhtikuu on tässä vain keskiverto.
3. Laita haaste kiertämään haastamalla kolme blogia.

 
3.4.2017
 
Mietiskelin mielessäni huhtikuuta, mitä se merkitsee minulle. Täällä kolmosvyöhykkeellä joskus huhtikuu on vielä ihan talvikuukausi, joskus taas hyvinkin keväinen. Muistin parantamiseksi vuoden taakse, kävin kurkistamassa kuva-arkiston aarteita ja poimin mielestäni tärkeimpiä kevään merkkejä. Ehkä eniten ilahduttaa huhtikuussa se, että kaikkein suurimmat muutokset luonnossa tapahtuvat juuri tämän kuun aikana. Kuun alussa saattaa olla parinkymmenen sentin mittainen hanki vielä pihalla - kuun lopussa pääsee jo kuokkimaan maata :)
 
Toteutin tämän haasteen löytämieni kuvien perusteella, miten kevät etenee ja mitkä asiat ovat tärkeimpiä minulle. No nyt jokainen vähänkin tätä blogia seurannut arvannee mihin jutut vääjäämättömästi johtavat. Kukkakuvia ei voi tässä blogissa välttää, ne kun ovat minun elämäni suola ja sokeri  :D Kaikki kuvat ovat vuoden 2017 huhtikuulta.
Näin se nyt sitten alkaa: Mikä ilahduttaa huhtikuussa eniten?
 
 
 
 
1. LUMEN SULAMINEN
 
Jokohan se kevät pian saapuisi . .
Vaikka tykkäänkin lumesta, lumen tulo saisi mielestäni loppua jo maaliskuussa.
 
 
Kasvimaakin on aivan lumen peitossa . .
 
 
 
Pianhan se huhtikuun aurinko sulattaa lumet
ja pääsee haravoimaan, se on niin mukavaa touhua :DD
Kuvassa taaempana tilaamani lavallinen multaa,
katosi säkki kerrallaan jonnekin pihan uumeniin.
Täytynee ensi keväänä tilata uusi, isompi ja aikaisemmin.
 
2. NE TAIMET . .
 
Alkukevään kukkien taimikasvatukset tuovat iloa ja ovat varmoja  kevään merkkejä. Taimien kanssa puuhaillessa aika menee siivillä, ja kevät etenee huimaa vauhtia.
 

Värinokkonen eli kirjopeippi


Keijunmekko


Huovinkukka


Sinitähtönen
 Psst.. Joistakin kasvatetuista taimista voi ottaa latvapistokkaita juurrutukseen.
Hyviä tuloksia sain tästä kasvista - tuuheita ja matalia taimia, kukkivat kovasti!
 
Huhtikuussa tomaatin taimiin alkaa ilmestyä kukkanuppuja.
 
Paprika
Pelargoni
 
Vaikka ulkona on vielä lunta ja pakkasta,
 pihamökin ikkunalaudalla ja kammarin puolella, kasvatushuoneessa kukitaan minkä ehditään!
 
 
Ahkeraliisoja
 
Amppelipetunia en muista lajia
 
 
Taimihuoneessa alkaa olla ahdasta -
moni kukka mielisi päästä jo väljemmille vesille.
Tässä mustasilmäsusanna kiipeilee pelakuun kukintoa lähemmin tarkastelemaan.
 
 
On niin nautinnollista tutkailla mikä kasvi on kallellaan minnekin päin,
ja mitä kukin tarvitsee.
Voisin asua täällä.
 
3. TAIMIEN VALMISTELU SIIRTOON
 
 
Kasvihuone jonkinmoisine taimialustoineen valmiina odottelemassa sisältä tulevia kasveja.
Penkkeihin on viisaasti (hyvä Minä!) vaihdettu jo mullat,
 joten istutettuani kukat pihamaalle paikat ovat valmiina tomaateille, kurkuille, paprikoille.
Toukokuulle pitää malttaa odotella kuitenkin ennen kuin ne kannattaa tuoda tänne.
 
4. KEVÄTAURINGOSSA PAISTATTELEMINEN
 
 
Terassi on vielä kylmä huhtikuussa, mutta aurinkoisena päivänä
siellä kyllä voi nauttia vaikka päiväkahveet.
 
5a. JOKA KEVÄT TAPAHTUVAT PAKOLLISET MUTTA MIELEKKÄÄT PIHATYÖT
 
 
Polttopuun teko kuuluu kevääseen,
rakastan halkaistun puun tuoksua!
 
5b. KEVÄÄN MERKKIEN LÖYTÄMINEN PUUTARHASTA
 
 
Parvitulppaani on ensimmäisiä mullasta kurkistelijoita,
ihana kullankeltainen kukinto !
 
Terttuselja
 
Pihan pensaiden versojen ilmestymistä ja
niiden kasvun etenemistä viikko viikolta on upeaa seurata.
 
 
 
Pihan kaakkois-rinteessä on laaja alue sinivuokkokasvustoa.
 
 
 
Niin mielenkiintoista on kierrellä pihalla tarkistamassa kasvien nimilappuja -
mitkä ovat paikallaan tai
mitkä ovat kummallisesti siirtyneet talven aikana kauas kasvista.
Nimilapun siirtymis-ilmiöön  minä en ainakaan ole saanut vastausta.
 
5c.  KEVÄÄN MERKKIEN LÖYTÄMINEN LUONNOSTA
 
 
Metsässä tykkään samoilla juurikin huhtikuussa,
hetimmiten kun lumet ovat kaikonneet. Mitä kaikkea värikästä  luonnosta
löytyykään . .
 
 
. . jos katsoo aivan alas -
 
 
- tai ihan ylös!
Se on kevät, alkavan kesän odotus, ihana huhtikuu!
 
Oikeastaan kevään alkamisen odotus alkaa jo syksyllä, jolloin saan pihan siistittyä ja  talvetettavat kukkaset vietyä turvaan lämpimään mutta kevään odotus konkretisoituu tosissaan kuitenkin juuri huhtikuussa. Onneksi voi kuvien muodossa palata menneeseen kesään ja pitää pienen lepohetken kunnes tammikuulla kaikki alkaa taas alusta. Joka hetki kukkien ja kasvien parissa on silkkaa nautintoa, mutta senhän te kaikki puutarhahöperöt - itseni mukaan lukien - jo tiedättekin.
 
Ja nyt hyvät lukijat ottakaapas haaste vastaan jos siltä tuntuu tai jos ette ole vielä tätä saaneet.
 
 
 

Siemenkirjeen aloitus

$
0
0
 
 
 
Nyt on blogimaailmassa ollut juttua siitä, kuinka kiva olisi jos voisi jakaa käyttämättä jääneitä (itämiskykyisiä) siemeniä toisillekin, koska turhaan ne lojuvat kenties vuodesta toiseen siellä kaappien perukoilla. Siemenet ovat kalliita, ja muutaman taimen takia ei aina kannattaisi ostaa koko pussillista.
 
Joten nyt hei kaikki kuulolla olijat ja asiasta kiinnostuneet - pistänpä aloitukseen siemenkirjeen!

Jos asia ei ole jollekulle ennestään tuttu, selvennetään asiaa.
Siemenkirje = postin kautta kulkeva siemenlähetys mukana olevan nimiluettelon sanelemassa järjestyksessä ihmiseltä toiselle, palautuen sitten lopuksi aloittajalle.

Tämän ketjun tarkoituksena on siis vähentää itsellä olevien siemenpussukoiden määrää ja päästä eroon itselle tarpeettomista siemenistä. Periaatteena yksi yhdestä, eli jos otat lähetyksestä siemeniä (ota vain tarvitsemasi määrä pakkauksesta, sulje sitten pussi huolella) laita vastaavasti jotain toisille jaettavaksi - yksi tai useampi pakkaus tai siemeniä sen verran kuin haluat antaa. Omantunnon mukaan siis. Jos et halua antaa kaikkia siemeniä siemenpussista, hyvä ratkaisu on minigrip-pussit. Tarkoituksena on myös pitää kirjeen paino kohtuullisena, jolloin siitä menee normaali  kirjemaksu. Mielikuvitusta voit käyttää kirjeen ulkoasuun, jotta saat entisen nimen ja postimerkin pois kuoresta ja uudet tilalle. Liimata ja teipata saa siis ihan oman mieltymyksen mukaan :)



Viivaa listassa oma nimesi yli ja lähetä seuraavalle. Kun laitat uuden siemenpussin kiertoon , olisi kiva jos merkkaisit keneltä se on lähtöisin ja mahdollisesti parasta ennen- päiväyksen siemenille.  Laitathan lähetyksen eteenpäin mahdollisimman pian, silloin siemenkirjeen kulku sujuu joutuisasti ja listan viimeinenkin ehtii saada lähetyksen ajoissa. Väliaikatietoja, missäpäin kirje liikkuu voi halutessaan laittaa aloittajalle tai tehdä kokonaisen postauksen siemenkirjeen saamisesta, sekin olisi hauskaa! Lopuksi kirje palautuu aloittajalle, joka voi aloittaa kokonaan uuden ketjun jos siemeniä jää paljon tai jos halukkaita  ja aikaa riittää.
Miltäs kuulostaa, tuletko mukaan?



Ilmoittautua voi minun sähköpostiini (ahkeralissu@gmail.com) omalla nimellä ja postiosoitteella  sekä tiedolla mistä blogista olet, jolloin kokoan listan halukkaista saapumisjärjestyksessä. Otan 16 ensimmäistä mukaan joten kannattaa ilmoittautua pian. Laitanpa nyt houkutuksesksi selvityksen siitä mitä aloittajana haluan laittaa mukaan - siemenvarastoni on aika pullollaan, ja haluan jakaa myös niitä itsellekin mieluisimpia toisille jaettavaksi. Postauksen ylimmässä kuvassa siemenkirjeen aloitukseen menevät varastosta löytyneet ylimääräiset siemenet eli nämä

*  Tomaatteja 6 lajia
*  Chilipaprika "Anaheim"
*  Huonepalsami, aikas kauniita
*  Ahkeraliisoja, itse kerättyjä siemeniä - alinna olevan kuvan jälkeläisiä. Niitä kyllä näyttää vilahtelevan vähän siellä sun täällä blogissani ;D
*  Perunkoiso, itse kerättyjä siemeniä
*  Sarviorvokki, pikkuisia ja niin kauniita
*  Krassi, no niitä "Tuulikkeja"




Paprikan taimia 28.1.2018


Ja huom!
Vielä yksi tärkeä asia:
Jotta siemenkirje ei katoa teille tietymättömille, tämä on tarkoitettu kirjautuneille/kirjautuville  bloggaajille  Kukkia ja Koukeroita- blogissa.



Toivotan kaikille siemenkirjeeseen osallistujille mieluisia yllätyksiä sen jälkeen kun omaan postilaatikkoon kirje kolahtaa!

Terveisin Tuulikki

Taimipäivitys

$
0
0

Nyt on aika tehdä jonkinlainen kooste tähän asti laitetuista kukkasista ja vihanneksista, onhan tammikuu jo lopussa. Tässäpä siis pikkuinen tilannekatsaus.

 
Ahkeraliisa, tässä parhaiten kasvanut yksilö.
Nämä on kylvetty itse kerätyistä siemenistä.
 
 
Kylvin hajakylvönä 3.1. ja koulin 29. päivä noin parikymmentä kappaletta.
Itäminen oli kovin epätasaista kuten kuvasta näkyy kokoero, mutta ei haittaa - näistä tulee vielä ihan kelpo kukkasia. Loput ahkeraliisat kylvän sitten maaliskuulla.
 
 
Lumihiutale
Kylvetty pillereinä, lilanväristä kolme ja valkoista kaksi.
Ihan hyvin lähtivät itämään, olen tyytyväinen.
Mieleni tekisi kylvää näitä vähän myöhemmin lisää, hmm .. saa nähdä.
 
 
Annan näiden vielä vähäsen kasvaa ennen kuin erottelen toisistaan.
Nämä voisivat kasvaa myös tässä rykelmässä, mutta haluan jakaa ne.
Aina on lumihiutaleista suuret odotukset, 
ja  nyt näyttää tilanne ajankohtaan nähden ihan hyvältä.
 
 
Paprika Marconi Rosso
Koulin nämä omiin ruukkuihinsa viikko sitten, 3 viikon ikäisinä.
 
 
Kasvu näyttää lupaavalta.
 
 
Paprika California Wonder
Tänään koulin näistä vain neljä kappaletta,
kun muistin että chilejäkin on itämässä.
Ja niillekin täytyisi paikka löytyä ikkunalaudalta.
 
 
Oma suosikkikukkani ahkeraliisan lisäksi on Tulikruunu Lantana Camara.
Nämä neljä kylvetty 3.1. ja koulin ne viikko sitten.
Näiden kasvua seuraan erityisellä mielenkiinnolla,
niin kuin tietysti kaikkien muidenkin.
 
Lisäksi on kylvettynä hämähäkkikukkaa Rose Queen, mikä on kylmä/lämpökäsittelyssä eli siirtelen sitä aina yöksi jääkaappiin. Keijunmekkoa kylvetty eikä ole vielä ilmestynyt mullan pinnalle. Huovinkukka sen sijaan ponnahti jo parin päivän päästä ilmoille vaikka varauduin viikkojen itämiseen. Hyvä juttu siis!
Pikkuvitja samoin on ollut vaisu itämään mutta ilmeisesti kylvin oikeaan aikaan koska nämäkin putkahtivat pinnalle jo viikon sisällä. Pikkupetunian Million Bells pikkiriikkisiä taimiakin on näkyvissä viikon päästä kylvöstä, vaikka tassun painaumia näkyi mullan pinnalla. Onneksi kisu astui siementen väliseen tilaan eikä siemenien päälle.
Kolme päivää sitten laitoin huvikseni yhdentomaatin Heartbreaker kasvamaan aikaiseksi tomaatiksi. Tämä pensastomaatti ei kasva kovin suureksi, ja kasvattaa aivan ihanat makeat hedelmät. Alla kuva viime kesän kasvatuksesta.
 


Näin on sitten tammikuu lopuillaan, kevät hiipii pikkuhiljaa. Monilla onkin kevät jo kovasti mielessä ja hyppysissä, ainakin kun blogimaailmaa seuraa. Se on aivan ihana juttu! Vielä on muutamalle osallistujalle paikka siemenkirjeessä, lue siitä edellisestä postauksesta jos et ole vielä lukenut. Laitan perjantaina kirjeen liikenteeseen, joten toimi pian että ehdit mukaan.
Mukavaa tammikuun viimeistä päivää kaikille!

Muutama vinkki taimien parhaaksi

$
0
0

Nyt on ihan pakko jakaa muutama vinkki teille kukkaihmisille, siemenestä asti kasvattaville viherpeukuille.




Hämähäkkikukan kasvatuksesta

Kylmä-lämpökäsittely hämähäkkikukalle. (Olen sivunnut tätä asiaa aiemminkin, mutta kerron vielä tämän kokemuksen tältä keväältä)

Kylvin siis  puolitoista viikkoa sitten  turve-hiekkaseokseen hajakylvönä noin 25 hämähäkkikukan siementä. Pidin siemenlaatikkoa viiden yön ajan jääkaapissa, päiväksi vein laatikon kylppärin lattialämpöön. Sitten siirsin laatikon kasvilampun alle muiden taimien viereen. Eilen  aamulla huomasin ensimmäisen koukun pilkistävän mullasta. Jess!! Koskaan ei ole näin pian hämähäkkikukka itänyt - menetelmä taisi osua nyt ihan nappiin, ja ajankohdalla - kuunkierrolla uskon olevan myös osuutta asiaan. Eiköhän ala pian kavereita nousemaan tuolle pikkuiselle ihan pian, toivotaan ainakin.

Kylvin  hämähäkkikukkaa näin aikaisin, koska en uskonut todellakaan sen itävän näin pian. Viime vuonna itämiseen meni kolmisen viikkoa ja paristakymmenestä siemenestä iti neljä kappaletta. Siis samalla menetelmällä. Toki voi siemenissäkin olla eroja, mutta tämä on ainut mikä ainakin minulla toimii. Jos joku ihmettelee, kuinka ihmeessä näin pienestä asiasta voi tulla niin  iloiselle mielelle, todettakoon että hämähäkkikukka on tunnetusti aika kinkkinen itämään.


Hei suuri maailma - täältä tullaan !!!


Kelloköynnöksistä

Kelloköynnös lähtee huomattavasti vikkelämmin itämään, kun liottaa siemeniä ensin vedessä vuorokauden ajan. Minä poistan sen jälkeen siemenien ympärille muodostuneen liman juoksevan veden alla, jolloin lima ei estä siemenen kuoren avautumista. Monesti muutoin sirkkalehdet jäävät jumiin siemenen kuoreen ja tarvitaan kirurgista apua ihmiseltä.. Liekö luonto suunnitellut niin oivallisesti, jotta juuri tuo lima suojaa siementä liian aikaiselta itämiseltä, mene ja tiedä. Olen kyllä joskus kuullut tuon liman tarkoituksen mutta en millään jaksa muistaa mikä se oli - oliko se juuri tuo syy vai mikä. (Käypä muuten lukemassa vuoden 2016 kylvöistä täältä.)


 
 


Hyvästä kasvilampusta

Sain kokeiltavaksi mainion kasvilampun viherkasveille. (Tai siis kaksi kappaletta.) Ahkeraliisan taimet ainakin ovat tykänneet kovasti. Ja paprikat sun muut.


On kyllä oikein passeli varsinkin tämmöisille pienemmille aikaisille viljelyksille kun luonnonvaloa ei juuri vielä ole. Valo ei ole tarkoitettu oleskelutilan valaisemiseen, mutta ei ole silmille vaarallista vaan vähän epämiellyttävää kyllä. Lampun voi kiinnittää minkä tahansa valaisimen runkoon, koska se ei kuumene. Kyseistä lamppua voi kysellä esim täältä. Tekniset tiedot täältä.

 
 
Kasvivalo ei tuota lainkaan UV-säteilyä
 vaan paljon kasvin tarvitsemaa sinistä ja punaista valoa.
 
Pieni 13 euron satsaus kunnolliseen kasvivaloon kannattaa, eikö vaan :D Joskus tuolla rahalla saattaa ehkä ostaa jotain turhempaakin, varsinkin kun tuon lampun käyttöikä on 10 000 tuntia, lisäksi valmistaja myöntää sille 36 kuukauden takuun.
 
 
 
 
Nyt nämä jo idätetyt taimet ovat vierashuoneen ikkunalla piirongin päällä, ilmansuuntana kaakko. Jos kaikki taimet olisivat tässä, niin ilman muuta jatkaisin kasvatuksia sisätiloissa. Mutta lisäähän niitä taitaa vielä tulla, on ainakin suunnitelmissa.
 
Kun sain tuon kyseisen kasvilampun viikko sitten,
ahkeraliisan taimet ovat piristyneet kummasti.
 
Ikää 3,5 viikkoa itämisestä.
 
Ellen vallan erehdy niin kukkanuppuhan se . .
 
Vuorokausirytmi taimilla on ollut sama kuin minulla eli yöllä nukutaan ja päivällä tehdään töitä. Tuo yllä oleva taimi on ollut parhaalla paikalla suoraan kasvilampun alla.
Tämä on ensimmäinen kokeilu oikean kasvilampun alla taimillani täällä kotona sisätiloissa. Aina on ollut ihan tavallinen työvalo tai aina ei sitäkään.
 
Jatkan kasvatuksia sitten myöhemmin toisenlaisella kasvivalolla, kunhan siirrän maaliskuulla kaikki tammi-  ja helmikuun aikana kasvattamani taimet tuonne pihamökkiin kasvatushuoneeseen.
Siellä idätän sitten loput kukkaset - samettikukat, nukenkaulukset, petuniat, lobeliat sun muut.

Nyt lähden pesemään kelloköynnöksen siemeniä ja laitan ne itämään. Sitten keitän mojovat kahveet, kun töistä kotiin tullessa ostin Runebergin leivoksia, nam. Hyvää Runebergin päivän iltaa kaikille!

Toivottavasti tästä postauksesta oli hyötyä jollekulle :D

Petunioiden aika

$
0
0
 
 
Petunioita elokuu 2015
 
Tänä viikonloppuna selvittelen petunioiden kylvöjä, jo kylvettyjä ja mitä lajeja aion ensi kesäksi laittaa. Petuniat ovat niitä perinteisimpiä kesäkukkia, mitä tahdon joka kesäksi aina laittaa lajeja vähän vaihdellen. Nyt on jo kylvettynä ja taimella kolme lajiketta (kuvat kuva-arkistostani.)


Minipetunia Kabloom White



Valkoinen miljoonakello-lajike Kabloom White - aivan loistava amppelikukka. Laitoin siemenet itämään 25.1. ja kuudesta pilleristä sain kolme tainta. Lisäksi laitoin viikko sitten kokeeksi minigrip-pussiin talouspaperin sisälle neljä pilleriä valoon. Tänä aamuna siirsin ne multaan, talouspaperin kanssa,  kun olivat niin pieniä jotta olisin varmaan rikkonut nuo itäneet alut jos olisin alkanut irrottaa niitä tuosta paperista. Nyt pitää pitää vaan huoli siitä, etteivät pääse kuivahtamaan ja juuret kaivautuisivat multaan mahdollisimman pian. Siitä syystä en pidä lauttakylvöistäkääön koska se on liian riskialtista hommaa juuri tuon siirron takia.


Petunia Crave Strawberry Star
Kuva: Exotic Garden

Uutena lajikkeena ihana vaaleanpunainen amppelipetunia Crave Strawberry Star.  Onnekseni jopa 8 siementä  on itänyt joten ainakin muutamaan amppeliin taimia on luvassa. Nämäkin kylvin tammikuun lopussa. Tämän kukintaa hamassa tulevaisuudessa odotan erityisellä innolla siksi kun en ole sitä aikaisemmin kasvattanut.

 
 
Valkoinen Picobella
 
 
 
Aivan suloisen ihana pikkuinen Picobella- suosikkini monien vuosien ajan!! Tämä vaatii kukkiakseen alituista nyppimistä joten aika työläs on, mutta kukinta kyllä korvaa vaivannäön. Pussissa sekoitus eri värejä. Alimmaiset kuvat ovat v. 2016 kun ne on juuri siirretty jatkokasvatukseen taimihuoneesta kasvariin.

Nuo olivat siis nyt jo taimella olevia petunialajikkeita. Tänään kylvin seuraavia (kuvat vanhoja)


Talven yli säilynyt petunia Prism Sunshine 12.4.2016



Kirkkaankeltainen keskusta, väri haalenee kukan reunoja kohti. Sellainen auringonpaiste tämä on, Prism Sunshine, muutaman vuoden jälkeen taas kasvatuksessa. Kuvaus pussin kyljestä:
Kaunis ja palkittu petunialajike, jolla on suuret kukat. Kukka on keskeltä puhtaan keltainen ja vaalentuu kermankeltaiseksi reunoja kohti. Lajike kukkii aikaisin ja sopii täydellisesti ruukkukasvatukseen sekä parvekelaatikkoon.



 
 
Suuret siniset samettiset kukat tekevä petunia Prism Blue. Aivan ihana myöskin, vaan ei oikein sadekesän kukkasia kokonsa vuoksi.
 
Petunia Cascade ja keijunmekko, takana
 
Heliotrooppi, ja Cascade
  
Kerrottukukkainen petunia Cascade Orchid Mist. Ei myöskään oikein sateisen kesän kukka, mutta jospa löytyy paikka sateelta suojassa. Ihana ruusun-oloinen kukka!
 

Petunia Flirtini
 

Petunia Flirtini, oik.
yhdessä ruusuliisan ja lumihiutaleen kanssa

 
Petunia Flirtini - pienikukkainen, aivan ihana sekoitus limeä ja ruusunpunaista. Jostain syystä en löytänyt kuvaa limenvärisestä. Siemenet myydään pilleröityinä, joten oli helpompi kylvää. Petuniat itävät valossa, joten näiden kanssa pitää olla tarkkaakin tarkempi, etteivät pääse kuivahtamaan. Käyn kyllä muutenkin monta kertaa päivässä kylvöksiä tarkkailemassa.
 
Nyt on siemenkasvatukset ihan hyvässä mallissa. Kaksinkertaiseen kirjanpitoon kuuluu, että laitan tännekin jo itäneet kylvöt eli
 
* Ahkeraliisa 19 kpl
* Pikkuvitja 9 kpl
* Amppelipetuniat 11 kpl
* Minipetuniat (Picobella) sekakylvö eli paljon
* Huovinkukka, sekakylvö
* Keijunmekko n. 15 kpl
* Lumihiutaleet lila + valkoinen, koulimatta
* Tulikruunu 4 kpl
* Paprikat yht. 13 kpl
* Chilit 5 kpl
* Hämähäkkikukka
*  Sinitähtönen sininen + valkoinen, koulimatta
* Kelloköynnös, muutama siemen itänyt - odotellaan
 
 
Tämmöiset suunnitelmat,
ja tilannekatsaus tällä kertaa.
 
Alla oleva kuvasarja eiliseltä päivältä ..
 
 
Tänään siis syödään matikkakeittoa :)
 
 
Oikein mukavaa laskiaissunnuntaita kaikille!!
 
 

Ystävälle! ❤️

$
0
0




Ystävyys on kuin perhosen lento,



niin hauras, kaunis ja ihmeen hento.


Vaan hoivaapa sitä ja huolta kanna, 


sen kauniimpaa asiaa ei elämä anna.
(Teksti täältä)

  


Oikein hyvää Ystävänpäivää
kaikille blogiystävilleni !!
 ❤️

Tuulikki


Latvontaa ja muutto

$
0
0

Nyt se on tullut sitten kevät tänne Tuulikin "taimitarhalle" koska sain viimein vietyä sisällä kasvatetut taimet varsinaiseen kasvatushuoneeseen. Ensin tulee kuitenkin jotain juttua  kasvien latvomisesta ja sitten se alkoi, muuttotouhu..

Paprika Capsicum annuun "Marconi Rosso"

Joitain  kasvattamia taimia olen jo latvonut, tuon ylläolevan paprikan taimen ihan kokeeksi.
Yleensä paprika latvotaan vasta ensimmäisen kukkanupun ilmestyttyä, mutta kävihän se näinkin. Katsotaan mitä tuleman pitää.

Tulikruunu Lantana camara

Tulikruunustakin tulee tuuheampi kun sen latvoo aikaisessa vaiheessa.
Uusia ihania versoja jo näkyvissä, hiphurraa!!

Keijunmekko Rhodochiton atrosanguineus - omista siemenistä kasvatettu.
(Olipa vaikea kirjoittaa tuo tieteellinen nimi
mutta onnistui ihan ekalla kerralla ;D)

Keijunmekko hyötyy myös aikaisesta latvonnasta, mutta nämä taimet tarvitsevat vielä muutaman viikon aikaa ja ennen sitä tietysti koulin ne omiin ruukkuihinsa. Tarkkaan laskien taimia on kolmisenkymmentä mikä on ihan passeli määrä jos laitan ainakin kolme-neljä samaan ruukkuun.
Nämä on kasvatettu omista siemenistä kun en oikein saa kaupan siemenistä mitään tulemaan.



Kelloköynnös on lähtenyt ihan mukavasti itämään, kolmetoista tainta saan ihan varmasti, ja lisää näkyy putkahtelevan. Nekin ovat niitä pariin kertaan latvottavia köynnöksiä. Voisinpa laittaa latvotut taimet vaikka vesilasiin juurtumaan sitten kun sen (katkaisun) aika tulee.



Vierashuoneen ikkunan edusta alkoi olla sen verran täynnä, jotta
oli aika muuttaa maisemaa  . .


Tässä pikkuruiset pienokaiset,
 ahkeraliisan mussukat
valmiina matkustamaan neljänkymmenen metrin matkan pihamökkiin
 - ulkona -10 astetta pakkasta, hrr..


Ja näin oli paketti valmis!
Kaikki taimilaatikot eivät mahtuneet kooltaan kylmälaukkuun
joten pyykkikori oli otettava avuksi.


Kisu käytti heti hyväkseen viidakkotunnelmaa,
kun laitoin  hetkeksi kasvatuspöydälle varaamani viirivehkan
 lattialle, odottelemaan pöydän vapautumista taimilta.

Pikkuvitja Dichondra repens "Silver Falls"


Pikkuvitja on äärimmäisen hidaskasvuinen aluksi, oletettu  kasvupyrähdys tapahtuu joskus toukokuun puolella. Siihen asti vain odotellaan ja ihmetellään uusia pieniä pyöreitä hopeanvärisiä lehdenpalleroita.

Ahkeraliisa Impatiens Walleriana

Tämä ahkeraliisa on seikkaillut täällä blogissani melkein joka postauksessa tammikuusta lähtien joten kerran vielä ;D Nyt hän pääsi lopulliseen ruukkuunsa, äitikasviksi häntä voitaneen nimittää koska aion ottaa latvapistokkaita ainakin tästä ja muutamasta muusta. Ikää on puolitoista kuukautta kylvämisestä.



Paikkansa löysivät nämäkin - parhaalta paikalta kasvatushuoneessa.
Nyt on vielä mistä valita.





Tyhjältä vielä näyttää, mutta eiköhän tämä tila tästä täyty kunhan kevät etenee. Talvetettavat kasvit on siirretty sivummalle ja tilaa on raivattu keskeltä taimivauvojen tarpeisiin.
Vähensin syksyllä pelakuiden määrää puolella, koska samaa lajia oli turhan monta, joten taimia sitten mahtuu enemmän. No jaa, tänä vuonna kappalemääriä tulee vähemmän, lajit pysyvät suunnilleen samoina mutta uusia lajeja on vain muutamia.

Kiva kun jaksoit lukea tämänkinkertaisen postaukseni. Kuten alussa sanoin kevät-aika on siis alkanut täällä. Virallisesti kevätkuukaudet alkavat maaliskuusta, mutta mielen kevät voipi alkaa jo huomattavasti aikaisemmin vai mitä?

* Iloisin taimiterveisin Tuulikki *



Perheenlisäystä

$
0
0



 
Esittelen nyt meidän uudet perheenjäsenet -
alemmassa kuvassa vasemmalta lukien Armi, sitten Anita ja Anneli.
Oikealla Alli - viisi vuotta tulee täyteen toukokuussa jolloin se otettiin meille.
Jouduimme luopumaan Nupusta, joten päätimme nyt hankkia Allille kolme kaveria.
Sisarukset ovat syntyneet lokakuussa, ja ovat aloittaneet muninnan.
Nyt riittää kananmunia ihan omiksi tarpeiksi - ja jää varmaan ylikin.
 
Ikkunasta katsovat auringonlaskua Anita ja Anneli
 Tipujen luonteenpiirteet selviävät ajan kanssa, kunhan ovat kunnolla kotiutuneet.
Tänään nimittäin haimme tipuset uuteen kotiin.
 
 
Alli oli vähän varautunut kun yhtäkkiä tupaan tupsahti kolme kanakaveria -
mutta tutustuminen alkoi ihan pian ja nyt jo kuopsutetaan lattiaakin yhdessä.
Vein tipusille viinirypäleitä silputtuna iltapalaksi - hyvin maistui!
Huomenna ruokalistalla on  ainakin kurkkua ja maissia, ehkä juustoakin.
Huomenna laitan kauraa itämään tipuille, niistä ne tykkää varmasti!
 
Minkälaiset seikkailut näitä kesällä odottaakaan . .
Emännän puutarhassa on paljon kuopsutettavia paikkoja,
 mutta kasvimaalle ei ole menemistä kuin vasta sitten
 kun on viimeinenkin porkkana ja punajuuri nostettu ylös.
 
Uskon että tipuset kotiutuvat meille hyvin,
ja kolmen kuukauden päästä tipulaumahan pääseekin sitten ulos.
Kesä - tule pian!
 
 

Kevään kylvöjä, osa 1 - ryhmät A ja B eli rutikuivaa tilastotietoa

$
0
0

Tämä aihe ei varmaan kiinnosta muita kuin minua, mutta jos nyt joku jaksaa lukea tämän alusta loppuun, niin nostan hattua. Tuo edellä kirjoitettu lause on niitä, mitä blogissa ei pitäisi käyttää - se vie mielenkiinnon heti alussa lukijalta. Kuviakaan ei ole luvassa ollenkaan, ei ainakaan kasveista. Tiedossa on siis melko yksitoikkoinen postaus, jota lukiessa ajatus karkailee varmasti tulevaan kesään. Mutta jos jollekulle on tästä apua, tai saa vinkkejä tai innostaa kokeilemaan - niin oikein hyvä. Asun kolmosvyöhykkeellä, joten koska Suomi on pitkä maa, jokaisella kasvattajalla on varmasti omat mielipiteensä kukkasten kylvö-ajankohdista, ja siemenpussin kyljessäkin on myös suositukset. 
Kokosin siis yhteen tiedot tähän mennessä laitetuista kylvöistä, jonka varmasti tulen lukemaan vuoden päästä ensimmäisenä näitä asioita pohtiessani. Hankikylvöjä en ehkä tänä vuonna tee, koska entisetkin ovat valeistutuksessa - mietittävää siis riittää mihinkä ne sijoittaisin.



Ensimmäisessä osassa ovat aikaisista aikaisemmat, siksi koska ne
A) tarvitsevat pitkän kasvatusajan ja
B) kasvatan emotaimia

Kasvin jälkeen mainittu luku on kylvöpäivä. Taimettumiset, koulimiset sun muut tiedot löytyvät sitten omista käsinkirjoitetuista muistiinpanoista.

•  Ahkeraliisa omista siemenistä 3.1.  B
•. Lumihiutale lila 3.1.  B
•. Lumihiutale valkoinen  3.1.  B
•. Paprika California Wonder 3.1.  A
•. Paprika Marconi Rosso 3.1.  A
•. Granaattiomena, ei itänyt, 3.1.  A
•. Tulikruunu siemenet Espanjasta 3.1.  A
•. Hämähäkkikukka 25.1.  A
•. Keijunmekko 25.1. A Omista siemenistä
 - laatikko putosi lattialle alaspäin >> poistettu
•. Huovinkukka 25.1.  A, B
•. Pikkuvitja 25.1. A, B
•. Chilipaprika Anaheim 25.1.  A
•. Pikkupetunia Kabloom White 25.1.  A
•. Pikkupetunia Grave Strawberry Star 25.1.  A
•. Tomaatti Heartbreaker 28.1. 
•. Keijunmekko lisää, omista siemenistä 1.2.  A
•. Pikkupetunia Kabloom White, lisää  2.2.  A
•. Pikkupetunia Picobella 2.2.  A
•. Lumihiutale lila, lisää 4.2.  A
•. Lumihiutale valk. lisää 4.2.  A
•. Sinitähtönen valk. 4.2.  B
•. Sinitähtönen sininen 4.2.  B
•. Kelloköynnös valk. 4.2.  A
•. Kelloköynnös sininen 4.2.  A
•. Heliotrooppi 15.2.  A, B
•. Sarviorvokki sekoitus 15.2.  A
•  Tarhaorvokki Florist Strain 15.2.  A
•. Petunia Flirtini 10.2.  A
•. Petunia Prism Blue 10.2.  A
•. Petunia Cascade 10.2.  A
•  Petunia Prism Sunshine 10.2.  A
•. Hopealehti 15.2.  A
•. Sinitähtönen sininen 2. erä 17.2.  B

Tuossa olivat siis tammi-helmikuun kylvöt. Suurin osa on itänyt, enkä nyt tähän laita kuvia pikkuriikkisistä taimista - laitan sitten kun ovat kasvaneet tunnistettaviksi. Kylvöissä pidän nyt pienen tauon ja huomenissa koulin ainakin muutamia, ja siitä sitten melkein päivittäin aina jotakin eli mielekästä puuhaa riittää jo taimettuneiden kanssa.

Tuo ensimmäisten kylvöjen lista näyttää pitkältä mutta ei se tosiasiassa niin kovin suuri ole, näyttää pitkältä kun ovat allekkain. Lisäkylvöjä olen laittanut muutamille, en vain siksi etteikö olisi itänyt ollenkaan vaan siksi kun tahdon vaan saada lisää joitakin. Kylvöt noudattavat minulla melko lailla perinteistä, jo totuttua aikataulua ja suurempia muutoksia ei ole. Paitsi tänä vuonna laitoin viikon- pari myöhemmin melkein kaikki viime vuoteen verrattuna, tarkoituksella.

Toisessa osassa tuleemaalis-huhtikuun kylvöt, kolmannessa osassa lyhyen kasvatusajan tarvitsevat sekä suoraan maahan laitettavat kasvit, joista suurin osa on syötäviä. Niistä postaus tulee sitten ajallaan tietysti.

 
Helmikuun välilehden tausta on nyt tyhjä -
- siemenet kylvetty ja siemenpussukat siirretty taaimmaiseksi laatikossa.
 Pian siirrytään maaliskuun lehden taakse
- silloin onkin jo ihan oikea kevät!
 
Kurkkasin maaliskuulle:  samettikukat, kukontöyhtö, nukenkaulus, mustasilmä,  tomaatit ..



Siemenarkisto-laatikon oikea puolisko on varattu siemenille, joita ehkä saatan käyttää tai ovat sekalaisissa nyyteissä mitkä nyt kertakaikkiaan eivät mahtuneet tuonne välilehtien sekaan siististi. Kasvimaan syötäville (herneet, pavut, porkkanat yms.) tulee sitten ihan oma laatikko.

Olipas virkistävää tehdä tällainen postaus, tykkään tehdä listoja ja tiivistelmiä asioista. Tästä  onkin suuri apu seuraavalle vuodelle koska ei tarvitse miettiä kylvöajankohtia.
 
Hyvää viikonloppua sinulle, joka jaksoit lukea tämän loppuun!
 
 
No, laitan nyt kuitenkin kuvan ahkeralissusta,
kevään ensimmäisestä kylvöstä.

Upeaa säätä, tipuja ja taimia

$
0
0

 
 
Sunnuntaina saimme nauttia mitä ihanimmasta talvisäästä
kera auringonsäteiden, mutta järvellä oli hyytävä viima.
 
 
 
Kaikenlaisia vipeltäjiä sitä onkin hangilla kulkenut yön aikana.
 
 
Uunin lämmitys on ihan ykkösjuttu näillä pakkasilla.
 
 
Tässä ollaan tipulaan menossa tyttärentyttären kanssa,
 viisi päivää sitten hankittuja  tipuja katsomaan ensimmäisen kerran.
 
 
Siellähän ne tipuset
 Armi, Anneli ja Anita
katselivat kummissaan,
 että kukahan se kylään tupsahti . .
 
 
Olipa hyvä että otettiin mukaan muna-astia.
 
 
Neljä munaa!
Kiva nyt kun ei enää tarvitse käydä kaupassa muna-ostoksilla.
 
 *  *
 
 
Taimihuoneen puolelle kuuluu ihan hyvää.
Kasvut ovat ihan alussa, mutta eivätköhän ne siitä kasva pikkuhiljaa.
 
Minipetunia Picobella
 
Keijunmekko
 
Pikkuriikkiset taimet ovat emäntänsä hellässä hoivassa.
Alla muutamia jo hieman varttuneempia taimivauvoja.
 
Kelloköynnös
 
Paprikoita
 
 
Chilit ovat vielä näin pikkuisia,
oikealla tomaatti Heartbreaker aikaiseksi tomaatiksi.
 
Tulikruunu
 Tulikruunun taimet (4 kpl) latvottu kertaalleen.
 
 
Ahkeraliisan taimi levenee levenemistään . .
(Tämän kasvin vaiheista näyttää tulevan tietoa tasaiseen tahtiin -
mutta hauskahan tätä on esitellä ;D)
 
 
ja varsi on jo melko tukeva . .
 
 
 ja pian kukkaa pukkaa.
Ensimmäisen kukan puhkeaminen on
varma kevään alkamisen merkki.
Veikkaan että kukkaan puhkeaminen tapahtuu
 maaliskuun ensimmäisenä päivänä - katsotaan kuinka käy.
En talvehdita vanhoja ahkeraliisoja,
koska uusien kasvattaminen on niin helppoa ja suht nopeaa.
 
 
Pienempiä ahkeraliisoja on parisenkymmentä kappaletta.
 
 
Yhdestä hontelosta taimesta otin latvapistokkaan vesilasiin.
Tykkään ennemmin juurruttaa vedessä kuin mullassa, koskee kaikkia pistokkaita.
On sanottu että vedessä juurrutetut juuret ovat vesijuuria ja multaan istutettaessa kasvin täytyy kasvattaa uudet, multajuuret. Täytyköön, mutta minä ainakin teen näin.
 
 
Taimihuoneen puolella on hyvä kehitellä uusia juuria.
 
 
 
Petuniat itävät hyvinkin eri aikaan.
Flirtinissä ja Prism Sunshinessa näin tarkkaan katsoen itujen alkua,
vaikka olin juuri suunnitetelemassa noiden itäneiden koulimista ja ajattelin heittää
nuo muka itämättömät pois. Kannatti odotella. Kuvassa ei tosin näy mitään eloa ..
 
 
Syksyllä jäi mustanmerenruusun varret leikkaamatta ja
kasvia voisi luulla ränsistyneeksi, mitä se maanpäällisten osien vuoksi onkin,
 mutta odotan löytäväni
mullasta ihania pulleita käpyjä uudelleen istutettaviksi.
Pidän jännitystä yllä vielä vähän aikaa,
ja tutkin asiaa joskus maaliskuun loppupuolella.
Yleensä kävyt säilyvät hyvin koko talven kastelematta.
 
 
Kasvukauden alussa poltan rikkiä kasvatustilassa
kaikenlaisten mahdollisten pöpöjen tuhoamiseksi.

 
Tämä viime vuona kasvattamani granaattiomena säilyi talven yli hengissä.
Pieni se on ja heiveröinen, mutta elossa!
Kyllä se vaan mieltä ilahduttaa aivan vähäisetkin asiat, mutta ilman muuta sitä tuntee jonkinlaista onnistumisen riemua jos saa jonkun kasvin elpymään. Tästä on hyvä jatkaa.
 
Nyt tuli taas kukkahöpinää kerrakseen, mutta sitähän tämä tähän aikaan vuodesta on.
Täksi viikoksi on luvattu melko arktista säätä, joten ulkoilu varmaan jää vähäisemmäksi mutta
noiden taimien kanssa vähäinenkin vapaa-aika kyllä menee rattoisasti.
Oikein hyvää alkanutta viikkoa kaikille!!
 
 

Se on kevät nyt!

$
0
0


 
 
Tervetuloa maaliskuu -
tervetuloa kevät ja aurinko!


Tahdon toivottaa kaikille ihanille lukijoille ja kanssataapertajille
oikein iloista ja touhukasta kevään alkamista!
Se on kevät-aika nyt
- tästä on hyvä jatkaa !
 
❤️  Tuulikki



Tomaatit 2018

$
0
0



Minulla on tapana kylvää tomaatin siemenet aina maaliskuun ensimmäisen viikon paikkeilla. Nyt lauantaina olikin hyvä hetki etsiä kylvötarvikkeet ja alkaa miettimään lajeja, mitä kylväisin. Viime vuoden postaus oli hyvänä apuna tässä.
Nämä tomaattilajikkeet valikoituivat pitkän pähkäilyn tuloksena tämän vuoden kylvöihin


Gardener’s Delight

*   Kirsikkatomaatti Gardener’s Delight
Viime vuoden muistiinpanoistani poimittua:
Kasvatin tätä kuusi kappaletta.  Kasvattaa aika suuret hedelmät, joten  ei uskoisi kirsikkatomaatiksi. Maku on todella hyvä, tämä on yksi  suosikeistani.  Ihan hyvin onnistui tänäkin vuonna, eli on varma valinta  jos haluaa makeahkon, "perus"tomaatin mikä antaa satoa aivan mielettömästi onnistuessaan.
Tätä siis, aivan ehdottomasti. Ja monta.


Supersweet 100

*   Kirsikkatomaatti Supersweet 100
Tätä olen joka vuosi kasvattanut, mutta viime vuonna sattui jokin kömmähdys enkä muistanut tätä laittaa. Oikein makea ja satoisa tomaatti, jota täytyy ehdottomasti suositella!


Heartbreaker

Heartbreaker 3.3.2018

*  Pensastomaatti Heartbreaker
Viime syksynä kirjoitin tästä näin:
Tätä kylvin vain yhden kappaleen, sillä ajatuksella että jos kasvihuoneeseen istutettaessa tila loppuu kesken, voin istuttaa sen ämpäriin. No niinhän tietysti kävi ja ämpäriin sen istutin. Hienosti kasvoi, korkeutta ei ole kuin noin 60 cm, mutta leveyttä kyllä. Olen joutunut sitomaan oksia narulla etteivät oksat pääse repeilemään hedelmien painosta. Todella runsassatoinen tomaatti, kauniit pikkuruiset sydämenmuotoiset hedelmät ja maku oikein täyteläinen, oikein maukas! Siis kaikinpuolin jatkoon pääsevä. Sopii pieniin tiloihin, joten taidanpa kokeilla sitä saviruukussa ensi vuonna, koska minusta  materiaalina savi on parempi kuin muovi.
Tästä laitoin tammikuussa kokeiluun aikaiseksi tomaatiksi yhden taimen. Nyt se on viisisenttinen ponteva taimi, joka pitää hetimmiten koulia isompaan ruukkuun. Taidan kylvää tätä ainakin pari lisää.

  
Tigerella
*   Runkotomaatti Tigerella
Ilman muuta jatkoon menevä hauska raidallinen tomaatti jonka maku on mehukas, ja jonka raidoitusta on hauska seurata pitkin kesää. Tätäkin pitää ehdottomasti laitta myös tänäkin vuonna.


Marmande VR


*   Pihvitomaatti. Marmande VR
Tästä kirjoitin viime syksynä näin:
Viimeisenä tulee paras, eli makuraadin (= minä) maukkaimmaksi äänestämä todella suurikokoiset hedelmät tekevä tomaatti. Ihan mieletön! Siemenpussin ostin keväällä ilman etukäteissuunnitelmia jostain marketista, Ajattelin että kokeilenpa pitkästä aikaa pihvitomaattia, mutta eihän se tietystikään ehdi kuitenkaan kypsyä ..  Mutta toisin kävi - taimet lähtivätkin pontevaan kasvuun ja ne olivat jo pieninä rotevahkoja muihin taimiin nähden.  Lajikkeen huomasin vasta nyt, tarkasteltuani siemenpussia lähemmin. Kumma, miten joskus laittavat tärkeimmät tiedot niin pienillä kirjaimilla ettei niitä edes huomaa. Siemenet ovat Nelsonilta. Olipa kiva heräteostos - se kannatti! Hedelmiä olisin toivonut tulevan enemmänkin, mutta tämän kasvatukseen tarvitaan nähtävästi pitkä, kuuma kesä, kuten arvelinkin.
Kylvin tästä vain kaksi siementä, joten ensi vuodellekin jää, hyvä juttu! Tämä lähtee siis ehdottomasti kasvatukseen ensi vuonnakin. 

.. Joten tämä ehdottomasti mukaan tänäkin vuonna.


Golden Bumble Bee

*  Runkotomaatti Golden Bumble Bee
Tälle tomaatille annan nyt toisen mahdollisuuden, koska maku oli viime vuonna mieto ja vähän mitäänsanomaton, hedelmiä tuli vain vähän. Tätä on mainostettu hyväksi tomaatiksi, mutta jospa syynä epäonnistumiseen oli huono ja kylmä kesä, joten yritän tänä vuonna uudelleen.

Moneymaker 2015

*   Moneymaker, mitä aina silloin tällöin kasvattelen. Viimeksi vuonna 2015. Olisikohan varma valinta, kun kaksi viimeistä kesää ovat olleet melko kylmiä ja sateisia. Saa nähdä.


Sitten uutuuslajikkeet mitä en ole ennen kokeillut:


 

*   Kirsikkatomaatti  F1 Cherrola
"Täydellinen makean ja happamuuden tasapaino. Aikainen ja satoisa."  Voi että, kylläpä on mukava laittaa semmoisia lajikkeita kasvamaan mitä ei ennen ole laittanut.



*   Pihvitomaatti Brandywine
"Kulttuuriperintö v. 1885. Yksi maukkaimmista, vanhoista lajikkeista. Isot ruusunpunaiset, litteänpyöreät hedelmät painavat 200-400g. Ne ovat läpivärittyneet ja niillä on täyteläinen, hieno maku."  Mielenkiintoinen lajike! Mietiskelen mielessäni, mistä nimi brandy ja wine . .


Green Envy

*   Luumutomaatti Green Envy, Kivipellon Sailalta
"Miniluumutomaatti, jonka soikeissa, vihreissä hedelmissä on vihreää marmorointia. Tomaattien koko 3–4 cm. Aivan erityinen tomaatti, jolla on täyteläinen, makeanhappoinen, ihana aromi. Lämpimälle paikalle ulos tai kasvihuoneeseen." Tämän makua on kovasti kehuttu, joten tulisipa oikein ihanan lämmin kesä, ja tämä menestyisi ja pääsisi sitten syksymmällä maistelemaan. Kiitos, Saila!


Rosella

*  Kirsikkatomaatti Rosella, Kivipellon Sailalta
"Uutuus 2018. Erikoiset, himmeän ruusunpunaiset kirsikkatomaatit. Mehukas, vihertävä malto. Hyvin tuottoisa. Hienot tertut, joissa hedelmiä kypsyy vähitellen. Erittäin hyvä harrastajaviljelyyn. Kasvihuoneeseen tai lämpimälle paikalle ulos."   Kiitos, Saila - mielenkiinnolla laitan tätä kasvamaan!      

 
 
Kylvetyt tomaatit
Gardener`s Delight 3 kpl
Supersweet 4 kpl
Heartbreaker 1 kpl
Tigerella 2 kpl
Marmande 1 kpl
Golden Bumble Bee 1 kpl
Moneymaker 2 kpl
Cherrola 2 kpl
Brandywine 2 kpl
Green Envy 2 kpl
Rosella 2 kpl
 
Vaikka kuinka yritin olla maltillinen kylvömäärässä, lajeja oli tarjolla niin runsaasti jotta muutamia kylvin vain yhden tai kaksi kappaletta. Noista taimista kasvihuone täyttyy, ja riittää pihan puolellekin.

 - -

Sinitähtösten kylvöissä sattui niin että vasta kolmas kylvökierros onnistui. Voi olla että kaksi ensimmäistä kylvöä oli vanhentuneista siemenistä, ja laitoinkin sitten kolmannella yrityksellä - sanomattakin selvää millä mielellä kylvin - reilusti tulemaan. Kuinkas ollakaan, kylvö onnistui yli odotusten ja iti kahdessa päivässä.  Tulos oli tämä:





Toivottelen nyt kylvöintoa ja onnistuneita kylvöjä kaikille jotka kasvattelette siemenistä - eikös olekin mukavaa touhua . . Iloa ja onnea viikonloppuunne ihan kaikille, toivottelee Tuulikki

Taimihuoneen tarinoita

$
0
0


Ruusa - taimihuoneen maskotti


Ruusa on ollut talven ajan keittiön ikkunapöydällä.
 Nyt kun kevät-aika on alkanut,
 vien sen tuonne pihamökkiin taimia vartioimaan. 
 Vahdittavaa sillä alkaakin olla jo, ja lisää on tulossa
kunhan kevät etenee.
 
 
 
Lumihiutale Sutera cordata
 
 Tämänvuotiset taimet ovat huomattavasti pienempiä kuin viime vuonna samaan aikaan,
koska laitoin ne muutamaa viikkoa myöhemmin kasvamaan.
Lumihiutale on kasvatettu pilleröidyistä siemenistä,
joissa aina yhdessä pillerissä oli useita siemeniä.
Joistakin taimista irrottelin erikseen taimia, jos ne vain helposti lähtivät.
Loput saavat kasvaa ryppäinä.
Väreinä on lila ja valkoinen, kuten viimekin vuonna.
Nämä ovat lähteneet oikein hyvin kasvamaan,
joten otan niistä latvapistokkaita kunhan vielä vähäsen varttuvat.
 
 
Pelargoni Red Black Vesuvius
 
 
 
 Tämän pelargonin sain pistokkaana viime kesänä Kivipellon Sailalta.
Hienosti juurtui ja lähti hyvin  kasvamaan,
ja tällä yksilöllä kasvutapa on erittäin hauska,
tästä voisi kasvattaa pelargonipuun
jos vain raaskii leikata nuo varresta työntyvät lehdet pois.
Mielenkiinnolla odotan tämän kukintaa.
 
 
Granaattiomena Punica granatum
 
 Tämän granaattiomenan kasvatin viime keväänä,
ja kuin ihmeen kaupalla se selvisi talvesta.
 Se on kasvanut koko ajan saviruukussa,
mutta kokoa ei ole kasvanut juuri ollenkaan sitten viime kevään.
Toivotaan että jonkinlainen kasvupyrähdys tapahtuisi toisena vuonna.
 
 
Keijunmekko Rhodochiton atrosanguineus
 
 Omista siemenistä kasvatetut keijunmekot ovat vielä näin pikkuisia,
mutta juuret tekevät ahkerasti työtä mullan alla.
Näitä on yhteensä 16 ruukussa, joissa jokaisessa n. 3-5 tainta.
 
 
Kelloköynnös Cobaea scandens
 
 Kelloköynnös lähti hyvin pontevasti kasvamaan.
Laitoin samaan ruukkuun pari-kolme tainta
ja kunhan pituutta tulee lisää, pätkäisen latvoja vesilasiin juurtumaan.
Väreinä valkoinen ja lila.
Tulisipa lämmin kesä niin ehtisivät kukkiakin.
 
 
Paprika Capsicum annuum California Wonder
 
 Paprikat, tammikuun varhaiset kylvöt.
Joihinkin paprikoihin on tullut jonkinlaista härmää,
katsotaan ja seurataan tilannetta millaisiin torjuntakeinoihin päädyn.
Viime vuonna oli samaa vaivaa, ja suihkuttelin niihin mäntysuopavettä
ja pidin niiden lähellä kukkivia samettiruusuja.
Nyt aikaisemmat samettikukat ovat vasta itäneet.
 
 
Tulikruunu Lantana Camara
 
 Tulikruunu on latvottu,
 ja lähtee levenemään jokaiseen ilmansuuntaan - mainiota!
 
 
Pikkupetunia Calibrachoa hybrida
     Crave Strawberry Star                          
 
 Erittäin kaunis vaaleanpunainen amppelipetunia.
Uutuus 2018.
 Vielä pikkuriikkinen, mutta pian aloitan antamaan näille mietoa lannoitevettä.
Näitä 8 kappaletta.
 
 
Pikkupetunia  xhybrida Milliflora Picobella
 
Ei kesää ilman pikkupetunioita.
Vaivalloinen hoidettava, mutta niin söpö!!
Korkeus vain n. 25 cm.
 
 
  
 
 Ja herneitä on myös kasvatettava tipusten Allin, Anitan, Annelin ja Armin tarpeisiin. Sekä myös kisujen. Ja Vilperttikin tahtoisi näitä mutustella, mutta pitäisi olla kovin suuri plantaasi näille, jos meinaisi kaikille joka päivä tarjota. Herkkuhetki on vain muutaman kerran viikossa. Onneksi ruokaherneet eivät maksa kovin paljoa kaupassa. Välillä kylvän myös kauraa ja ohraa.


 

Maaliskuun kylvöt jatkuvat joskus kuun keskipaikkeilla eli erilaiset samettikukat, kukontöyhtö, nukenkaulus, nukkeasteri, huonepalsami ja kirjopeippi ainakin. Nyt jännitetään montako siementä tomaateista lähtee itämään, koska varataimia ei ole.

 
Mukavaa maaliskuun jatkoa, iloa ja aurinkoa kaikille!

Helppoa lisäystä

$
0
0

Nyt tulee taas kerran asiaa ainakin ahkeraliisan juurrutuksesta, ehkä myöhemmin muistakin juurrutuksista. Ahkeralissu on mainittu monen monta kertaa tämän kevään postauksissani, mutta en vaan malta olla ylistämättä tämän kasvin helppoutta, kauneutta, ihanuutta ja mainiouutta kesäkukkana. (Mitenhän tuo sana taipuu . . ;DD) Toivottavasti ette ole kyllästyneet aiheeseen, toivon.

 
Pikkuinen ahkeraliisan latvapistokas,
puolitoista viikkoa sitten  emotaimesta katkaistu . .
 
 
on juurtumassa kahden muun kanssa talon parhaassa kristallilasissa.
 
 
Hyvältä näyttää, nyt nämä ensimmäiset ovatkin valmiita ruukutettaviksi.
 
Näitä on mukava istutella ruukkuihin, kun ovat matalia ja tuuheita.
Tuli kylvettyä lisää ahkeraliisaa, ehkä ei olisi tarvinnut,
kun tammikuun alussa kylvetyistä saisin muutoinkin ihan omiksi tarpeiksi.
Mutta kun kasvatus on vaan niin mukavaa puuhaa :)
 
 
Tämän ahkeraliisan latvasta saisi kukkivan pistokkaan.
(Kuvassa ei näy nuput - ovat piilossa)
En napsaise edes kukkanuppuja pois, kukinta jatkuu vesilasissakin
vaikka kukinnan sanotaan heikentävän juurtumista -
hui hai ainakin tämän kasvin kohdalla!
 
 
Luvassa on paljon pistokkaiksi kelpaavia oksia, kunhan kasvaa vielä vähäsen.
 
 
 
Nämä on kasvatettu leikattaviksi, raaskinko kuitenkaan.
No, nyt kun leikkaan,
 emokasvi ehtii kasvaa takaisin samoihin mittoihin mainiosti ennen kesää.
En kuitenkaan leikkaa kaikista vaan osasta ja
sitä paitsi seassa on vähän hontelompia kasveja joita voi hyvillä mielin leikellä.
 
 
Samaa lisäystapaa aion käyttää ainakin  kelloköynnöksellä
ja valkoisella sinitähtösellä, kunhan vielä vähäsen kasvavat.
 
Kelloköynnös Cobaea scandens
 
Kelloköynnös näyttää haarautuvan hyvin jo ensimmäisestä lehtihangasta, mainiota.
 
Sinitähtönen Ageratum houstonianum
"Aloha White"
 

 
Tämä viime kesän sinitähtönen on kasvatettu latvapistokkaasta.
Latvapistokkaasta kasvatetusta tulee matala ja tuuhea.
Tätä kasvia - sinistä tai valkoista - suosittelen myös kesäkukaksi,
hyvä, helppo, kaunis ja kestää sadetta. Niin ja kukkii koko kesän!
 
Toivottavasti joku viherpeukku-lukijoista sai intoa laittaa ahkeraliisaa kasvamaan,
jos ei sitä vielä ole tehnyt. Nyt on hyvä aika aloittaa, vielä ehtii!
 
Kukkaisterveisin Tuulikki
 
 
 

Uusia kylvöjä ja taimihuone järjestykseen

$
0
0

Tänään kylvin muutamia jo entuudestaan tuttuja kasveja, ja paria ennalta tuntematonta. Viikko sitten kylvämäni tomaatit ovat melkein kaikki itäneet. Kylvin ne turvebriketteihin, jolloin koulintavaihe jää kokonaan pois eivätkä taimien juuret häiriinny. Eilen koulin mustasilmäsusannat, ahkeraliisat, petuniat ja sarviorvokit joten ihan hyvä on tilanne tuolla taimihuoneessa. Toivotaan että paukkupakkaset ovat tältä talvelta ohi, ja aurinko alkaa enemmän paistamaan. Tosin taimilleni ei aurinko pääse paistamaan kuin pienehköstä ikkunasta, jolloin paraatipaikalle pääsee vain harvat ja valitut. Siis tomaatit ja paprikat.

 
Tänään multaan pääsivät siis seuraavat lajikkeet:
 
Kuva: SiemenVesa
 
Silkkitassu Ptilotus "Joey"
Tämän revonhäntäkasvien heimoon kuuluvan kukan kukintaa odotan erityisellä mielenkiinnolla, koska tässä on kaikki ne hyvät ominaisuudet, mitä kukalta toivon eli
* sopii ruukkuihin, parvekkeelle ja kukkapenkkiin
* korkeus 30-40 cm
* kukkii kesä-lokakuussa (!)
 
 
 
Kuva: Korpikangas
 
Isosamettikukka Tagetes Erecta "African Vanilla"
Viime vuonna kasvatin isosamettikukka  Vanilla F1:stä, joka oli väriltään kellertävä, joten nyt toivon vähän raikkaampaa värisävyä. Tätä kylvin nyt koko pussillisen.
 


Nukkeasteri 9.8.2017
 
Nukkeasteri Zuluaster "The Blues"
Viime vuonna kirjoitin tästä näin: 
Nukkeasteri Zuluaster The Blues kokeiluun 27.2. Siemenpussin kuvan perusteella kivannäköinen runsaasti kukkiva monihaarainen asteri, mutta itsellä koko ajan kehittyi uusia nuppuja, jolloin oli hankala leikata entisiä pois. Nyt yhden kasvukauden perusteella totean, että olisi kannattanut latvoa ne taimina muutaman kerran, jospa ensi vuonna yritän uudelleen. Kukinto aika vaatimattoman oloinen ja pieni, mutta väri niin ihanainen.
 
Kuva: Exotic Garden
Laitoin tätä nyt turvebriketteihin, jolloin vältyn koulimiselta. Ehkä nyt muistan sitten latvoa näitä runsaasti ja ajoissa. Siksi aikainen kylvö. Tuollainen taivaansininen väri on niin ihana kukka-istutuksissa. Eipä tullut omista kasvatuksista lähimainkaan tuollaisia kuin alemmassa kuvassa, mutta yritetään tänä vuonna uudelleen.
 
Kuva: Nelsongarden
 
Isokirjopeippi Solenostemon scutellarioides "Rainbow"
Tätä kasvatin myös viime vuonna, nyt kylvin siemenpussista loput. Viime vuoden siemenistä tuli suurin osa noita tummalehtisiä, olisikohan nyt vaaleiden lehtien vuoro. Tuota kuvan keskimmäistä himoitsisin, kävisiköhän tuuri .. Tätä kasvatetaan kauniiden lehtien vuoksi, joten kukinto nyppäistään heti pois, kun se ilmaantuu. Mainio ruukkukasvi ulkona.
Alla kuva viime kesältä, jolloin taimet olivat 18.3. jo noin isoja  kun taas tänä vuonna  ne on vasta kylvöasteella.
 
Isokirjopeippi 18.3.2017
 
 
Kuva: Impecta.se
 
Saksankärhö
Saksankärhö on kärhöihin kuuluva jäykähkövartinen köynnös tai köynnöstävä pensas. Sen kukat ovat vihertävänvalkeat ja siemenystöt pörröiset pallot. Sitä kasvatetaan koristekasvina.
Kaipailen pihaan jotain valkoista köynnöstä, joten kokeilen nyt kasvattaa kärhöä siemenestä. Pussissa on senverran siemeniä jotta jää uusintakylvöihin, jos jokin nyt menee pieleen.
Kasvatusohjeessa lukee näin:
Kylvä sisälle tammi-toukokuussa. Peitä siemenet ohuella kerroksella vermikuliittia. Jos siemenet eivät ole itäneet  kuukaudessa, pane kylvökset noin kuukaudeksi jääkaappiin. Siirrä ne sen jälkeen ulos varjoon. Voit kylvää myös syys-marraskuussa ulos ruukkuihin tai avomaalle taimikasvatukselle varattuun paikkaan. Helppoa!
 En olekaan ennen kasvattanut kärhöjä siemenestä, pistokkaista vain.
Mukava kokeilu tämäkin. Kukinto muistuttaa lumikärhöä, joita on tullut menetettyä muutama menneinä vuosina. Talvenkestävyydestä Suomen oloissa ei pussissa mainita mitään, mutta mennessä näkee.
 
Tämmöisiä kylvöjä nyt alkukuusta, seuraavaksi kylvän ainakin ryhmäsamettikukkaa, joskus loppukuusta viimeistään. Huhtikuulla on tulossa oikeita herkkulajikkeita zinnioista ja kosmoskukista, sekä ihanaa sinistä väriä lisää kukkapenkkeihin ja -ruukkuihin ..
 
* *
 
Siivosin ja järjestelin taimihuonetta - nyt siellä on mukavaa touhuta kun paikat on varattu valmiiksi tulevia kylvöjä ja kasvatuksia varten. Pöytien alla on juurakot, mukulat, vesiastiat, tyhjät taimilaatikot ja -astiat sekä multa- ja turvesäkit. Pelargonit, verenpisarat ja pasuunakukat saavat olla vielä rauhassa, kastelen vaan ja otan ehkä pistokkaita joistain mieleisistä lajikkeista.
Sisäkukkien mullanvaihto olisi edessä ensi viikonloppuna, sitä varten on mullat hankittava valmiiksi ja tarpeeksi, jotta ei tarvitse kesken kaiken lähteä lisää multaa kaupasta ostamaan.
 
 
 
Oikein hyvää alkavaa viikkoa kaikille, nautitaan tästä ihanasta alkavasta keväästä!!
 
 

Tää elämä

$
0
0



"Tää elämä on
lahja suurin ja arvokkain.
Tää elämä on
 kaikkein kalleinta minkä sain.
 

Minä tahtoisin elää sen 
joka hetkestä iloiten
ja nöyrästi kiittäen.
 

Kun avoimin mielin kulkee
joka hetkessä hyvää on
ja pahalta silmät sulkee
näkee sisäisen auringon.
Silloin tahtoo vain rakastaa 
sinua ja koko maailmaa.
 
 
On auringonpaiste aina
meillä kätköissä sydämen.
Ei askel silloin paina
kun voi kulkea hymyillen.
Silloin tahtoo vain rakastaa 
sinua ja koko maailmaa.
                              
 
Tää elämä on
lahja suurin ja arvokkain.
Tää elämä on
 kaikkein kalleinta minkä sain.
Minä tahtoisin elää sen 
joka hetkestä iloiten
ja nöyrästi kiittäen"
               (Marita Taavitsaisen levyltä)
 
 
Oikein hyvää viikon jatkoa kaikille kanssakulkijoille! ❤️
 
 
 
 * *
 
 

 
 
Viewing all 437 articles
Browse latest View live